ßßß
Cookit - przepis na Makaron a’la carbonara |
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron a’la carbonara |
Składniki
Boczek
Cebula
Śmietana kremówka
Woda
Mąka
Parmezan
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Makaron
Sos pomidorowy
Bazylia
Śmietana
Brokuły
Kurczak
Sałata
Mango
Wykonanie
Makaron
a’la carbonara – ponieważ
włoski sos
carbonara robi się na bazie
jajek
albo
jajek
z dodatkiem słodkiej
śmietany
, które wylewamy bezpośrednio na gorący
makaron
– zastygając powstaje sos. Tutaj moja wersja bez dodatku
jajek
.Składniki :porcja
makaronu
fusilli (świderki) 1 osoby3-4 średniej grubości plasterki
boczku
pół średniej
cebuli
śmietana 30%
(lub zwykła)- pół szklanki4 łyżki
wody
płaska łyżeczka
mąki
parmezan
natka pietruszki
do posypania
sól
pieprz
trochę
soku z cytryny
Przygotowanie :
Boczek
i
cebulę
kroimy w drobną kostkę , najpierw na patelnie wrzucamy
boczek
jak się przyrumieni –
cebulę
. W szklance mieszamy
wodę
z
mąką
, następnie dodajemy
śmietaną
sól
i
pieprz
. Wylewamy masę na patelnię mieszając aż do zgęstnienia sosu ( dodajemy kika łyżek
wody
gdy sos wyjdzie za gęsty). Podajemy z
makaronem
posypując startym
parmezanem
i
natką pietruszki
.
Powiązane wpisy:szybki
makaron
z
sosem pomidorowym
i
bazylią
Penne w sosie
śmietanowo
-
brokułowym
z warzywamiGulasz z
kurczakiem
i warzywami na
makaronie
pełnoziarnistym
Sałatka
z
mango
i
kurczakiem
Źródło:
http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/23/makaron-ala-carbonara
Przepisy powiązane
Makaron pełnoziarnisty z brokułem i sosem serowym
Makaron pełnoziarnisty z brokułem i sosem serowym
011. sos serowo śmietanowy z bekonem
011. sos serowo śmietanowy z bekonem
Makaron m.in z pietruszką
Składniki powiązane (0)