ßßß Cookit - przepis na Makaron a’la carbonara |

Makaron a’la carbonara |

nazwa

Wykonanie

Makaron a’la carbonara – ponieważ włoski sos carbonara robi się na bazie jajek albo jajek z dodatkiem słodkiej śmietany , które wylewamy bezpośrednio na gorący makaron – zastygając powstaje sos. Tutaj moja wersja bez dodatku jajek.
Składniki :
porcja makaronu fusilli (świderki) 1 osoby
3-4 średniej grubości plasterki boczku
pół średniej cebuli
śmietana 30% (lub zwykła)- pół szklanki
4 łyżki wody
płaska łyżeczka mąki
parmezan
natka pietruszki do posypania
sól
pieprz
trochę soku z cytryny
Przygotowanie :
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę , najpierw na patelnie wrzucamy boczek jak się przyrumieni – cebulę. W szklance mieszamy wodę z mąką, następnie dodajemy śmietaną sól i pieprz. Wylewamy masę na patelnię mieszając aż do zgęstnienia sosu ( dodajemy kika łyżek wody gdy sos wyjdzie za gęsty). Podajemy z makaronem posypując startym parmezanem i natką pietruszki.
Powiązane wpisy:
szybki makaron z sosem pomidorowym i bazylią
Penne w sosie śmietanowo-brokułowym z warzywami
Gulasz z kurczakiem i warzywami na makaronie pełnoziarnistym
Sałatka z mango i kurczakiem
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/23/makaron-ala-carbonara